Unutmaz Tıp Merkezi

GEBELİKTE BESLENME

GEBELİKTE BESLENME
Folik asit:
Genel olarak doğrganlık çağındaki kadınların folik asit ile güçlendirilmiş gıdalardan veya diyetten toplam olarak 400 mikrogram folik asid almaları önerilmektedir. Gebelik oluşumundan 28 gün önce başlanılan ve en azından ikinci adet gecikmesine kadar kullanılan folik asit içeren vitamin desteği nöral tüp defektini önlemektedir.
Ancak nörol tüp defektli çocuk doğurma öyküsü olan kadınların gebelik oluşumundan 1 ay önce başlamak ve ilk üç ayında   kullanılmak üzere günde 4mg folik asit desteği almalıdır.
Folik asitten zengin gıdalar: yer fıstığı
                                              Ispanak
                                              Fındık
                                              Karnıbahar
2-kalsiyum:diyette yeterli kalsiyum alamayan gebelere kalsiyum desteği yapılmalıdır. Günlük 1000 mg kalsiyum alınmalıdır.
Günlük kalsiyum ihtiyacınızı karşılamak için: yağı alınmış süt (2 bardak)
                                                                          yarım yağlı peynir (85 gram)
                                                                          lor peyniri
                                                                          taze badem
                                                                          sardalye (170 gram)
özellikle genç yaş grubundaki gebelerde  yetersiz kalsiyum alınımı gebeliğin uyardığı tansiyon yüksekliği açısından risk oluştıurmaktadır.
G ebe kadınlarda sadece pastörize edilmiş sütler önerilmektedir.
 
3-iod eksikliği:fetal hayatta ve çocukluk dönemiinde hipotroidi sonucu oluşan kreatinizm sıklığı çok olan topluluklarda iodine desteği ciddi bir yan etki oluşturmaksızın kreatinizmi önlemektedir.
 
4-A vitamini:A vitaminin yüksek doz alımı anne karnındaki bebeğe zarar verebilir. Karaciğer ve karaciğer ürünleri yüksek dozda A vitamin içerdiğinden gebelikte yüksek dozda  bu ürünleri tüketmek bazı doğumsal anomalilerin ortaya çıkma riskini artırabilir. 100 gr karaciğer 10.000-30.000 IU A vitamini içermektedir.
 
5-demir desteği: tüm gebe kadınlara rutin olarak demir desteği verilmesi önerilmez. Kan tetkikinde hemoglabin değeri düşük olan gebelere demir desteği yapılmalıdır. Bunun dışında hemoglabin seviyesi normal olan hastalara demirden zengin diyet önerilmekle birlikte demir tedavisine gerek yoktur.
Demir içeriği yüksek olan gıdalar: yağsız kırmızı et
                                                        karaciğer
                                                        ton balığı
6- protein içeriği yüksek gıdalar: tavuk eti, yağsız kırmızı et, balık, yumurta, baklagiller, fıstık ezmesi
 
7- C vitamini içeriği yüksek gıdalar: portakal, greyfurt, bürüksel lahanası, domates, yeşil yapraklı taze sebzeler, kırmızı ve yeşil biber
 
8- İçecekler: gebelikte idrar yolu enfeksiyonunu ve kabızlığı önlemek için önerilen en iyi içecek su dur.Bu nedenle gebelikte istediğiniz kadar bol su içebilirsiniz.
Ancak alkollu, gazlı ve şekerli  içeceklerden uzak durulmalıdır.
Kafein içeriği yüksek olan çay, kahve gibi içecekler mümkünse hiç tüketilmemelidir. Tüketileceksede  günde 3  fincandan fazla kesinlikle içilmemelidir.
Bitki çaylarını tüketirken içeriği araştırılmalı özellikle sinameki çaylarını içmemeye özen gösterilmelidir.
 
9- tuz ve şeker: Şeker içeriği yüksek gıdalar kilo almanıza neden olur ve bu gıdaların besin içeriği kalitesizdir. Rafine şekeri diyet listesinden çıkarıp günlük enerjiniz doğal karbonhidratlar yoluyla alınmalıdır.
Gebelik dışındada tuzu diyetten çıkarmamız gerektiğinden gebeliktede tuzsuz diyet önermekteyiz.
 
10- Gebelikte konserve ürünlerden uzak durulmalı, doğal şeker içermeyen ve tatlandırıcı içeren light ürünler tüketilmemeli,  yani yapay maddeleri içermeyen ya da en az içeren gıdalar tüketilmelidir.
 
11-Yağ tüketimi: Enerjimizin yaklaşık %30’unu yağlar karşılar. Gebelikte özellikle bitkisel içerikli yağlar tüketilmelidir. Zeytinyağı ve mısırözü yağı içeren gıdalar tercih edilmelidir. 
 
EN AZ HAFTADA  BİR DEFA MUTLAKA TARTILIN.
VKİ (vücut kitle indeksi)  < 19,8 olan gebelere gebelikleri sırasında 12,5-18 kg           
VKİ (vücut kitle indeksi) 26-29 arasında olan gebeler gebelik sırasında 7-11,5 kg
VKİ > 29 olan gebeler gebelik sırasında 6 kg  kilo almaları önerilir.
 
Gebelikte en zararlı besinler:

  • genel olarak rafine yiyecekler, konserve ürünler, tatlandırıcı içeren gıdalar
  • alkollu içecekler, gazlı ve şekerli içecekler, çok fazla kahve, çay
  • kızartmalar
  • iki kişilik porsiyon           
Uzm. Dr. Aslı Alay UĞUR